Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Hírmondó XXI. évf. 9. szám

Korábbi számok »
HASZNOS TANÁCSOK A TÉLEN KÖZLEKEDŐKNEK
A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság intézkedése alapján megkezdődött a felkészülés a rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására.
Az alábbiakban hasznos tanácsok találhatóak a télen közlekedőknek.

- Tájékozódjon az útviszonyokról /rádió, TV és KHT ügyeletek/.

- Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára.

- Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, alkalmanként kismennyiségű érdesítő anyag.

- Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.

- Tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat.

- Ne kockáztasson az előzésnél.

- A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is.

- Lemaradva kövesse a munkagépet, és ne próbálkozzon az előzéssel, nem tudja milyen az út állapota a munkagép előtt.

- Ha szembe találkozik munkagéppel, csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak gépkocsijában és biztonsággal el tudja kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.

- Ha elakadás- veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni /esetleg fokozott sebességgel/, mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

- Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását, és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek, vagy a ráekézett hó.

- Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja egyedül az úton, vagy ha ott marad, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen.

- Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és ennivalót is becsomagol.

- Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak