Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Hírmondó XXI. évf. 9. szám

Korábbi számok »
Ipolynyék

2015. június 4-én a nemzeti összetartozás napján testvértelepülési megállapodást kötött Zsombó a Felvidéki (Szlovákia) Ipolynyék (szlovákul Vinica, korábban Nekyje) községgel. A szerződés megnyitható a kapcsolódó dokumentumokból.

http://www.vinica.sk/

"Talán nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy a nyéki az egész Ipoly mente legnagyobb szőlőhegye. Ha a folyó mentén autózunk, nem érintjük Ipolynyéket, de a mögötte emelkedő, kisebb parcellákra osztott, nyaralókkal és présházakkal tűzdelt dombok már az autóból szemet szúrnak. Az ilyen déli tájolású dűlőkre szőlő való, és ezt a helyiek már évszázadokkal ezelőtt észrevették. Vályi András a 18. század végén megjelent, Magyarországnak leírása című munkájából megtudhatjuk, hogy a nyéki borokra már akkor sem csak a szűk régióban volt kereslet. „... erdeik szépek, borok jó, és sok van, boraikat a Bánya Városokban, gabonájokat pedig B. Gyarmaton szokták el árúlni” – írja Vályi az akkor még különálló Alsó és Felső Nyékről."

Forrás:
Kőből épült a nyéki bor lakása - Veres István írása
http://ujszo.com/vasarnap/201523/riport/kobol-epult-a-nyeki-bor-lakasa

Néhány szemelvény Ipolynyék életéből:

Ipolynyék Pincefesztivál 2015.09.12

Ipolynyéki Pincefesztivál 2015 - Aftervideó

Kapcsolódó dokumentumok
Ipolynyék-Zsombó testvértelepülési megállapodás
1
Kapcsolódó videó
Nemzeti összetartozás napja összefoglaló – 2015. június 4.
Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak