Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Hírmondó XXI. évf. 9. szám

Korábbi számok »
Testvértelepülésünk

Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak, ...ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségesig mívelni kötelesség.”

Kölcsey Ferenc

2006-ban a választás után tudatosult a Képviselő-testületben, hogy Zsombónak nincs élő testvértelepülési kapcsolata.

Minden magyar kötelessége és felelőssége, hogy nemzeti összetartozásunkat, kulturális sokszínűségünket erősítsük, óvjuk, ápoljuk. Mint európai település, fontos a gyökereink tudatosítása és védelme. Egyik legfontosabb eszköz ehhez - határon innen és túl -  élő magyarokkal való kapcsolatépítés és ápolás.

Célul tűzte ki a Képviselő-testület akkor, hogy először a székelyföldön Erdélyben, majd a Délvidéken, a Felvidéken később pedig egy nyugat-európai településsel testvértelepülési együttműködést kezdeményezzen.

2007-ben dr. Nagy Péter jegyző, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Dévai Szent Ferenc Alapítványának közreműködésével találta meg Zsombó számára a székelyföldi Erdély egyik gyöngyszemét, Gyergyóditró községhez tartozó Orotva falut.

A 2008. június 21-én megkötött együttműködés azzal a nemes szándékkal indult, hogy még jobban megismerje a két település lakossága egymás történelmét, hagyományait, szokásait és tovább erősítse a székely-magyar összetartozás sorsközösségét, s az egymás iránt érzett felelősségvállalást.

http://www.orotva.ro/

Az Orotvával kialakult több éves élő testvértelepülési kapcsolatot egy kis közösség folyamatosan ápolja. Ez a létszám évről évre változó, hiszen a megkötetett, jól működő barátságok újakat generálnak.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

2015. június 4-én a nemzeti összetartozás napján testvértelepülési megállapodást kötött Zsombó a Felvidéki (Szlovákia) Ipolynyék (szlovákul Vinica, korábban Nekyje) községgel. 

http://www.vinica.sk/

Megkeresték önkormányzatunkat Romániából a Bánságban, Temes megyében található Máriafölde (románul Teremia Mare) községből, a kapcsolatfelvételt követően 2015. májusában megtörtént az együttműködési megállapodás aláírása. 

A Zsombó iránt érkező megkereséseket örömmel vesszük, megtisztelő a szorványban, magyarok lakta települések érdeklődése, a felkínált baráti kapcsolat kiépítése, kulturális értékek megismerése és ápolása.

Gyuris Zsolt
polgármester

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak