Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Hírmondó XXI. évf. 9. szám

Korábbi számok »
KÖZVILÁGÍTÁS IDEIGLENES KORLÁTOZÁSA
Kedves Zsombóiak!
Most egy legtöbbünket hátrányosan érintő újonnan bevezetendő, és átmeneti intézkedésről tájékoztatom Önöket. 2023. január 30-án éjféltől Zsombó nagyközség közvilágítása lekapcsolásra kerül minden nap 0 órától 4 óráig. A kapcsolást újonnan beépítésre kerülő automaták fogják elvégezni.

 Megpróbálom érthetővé tenni, ezt a sokak szubjektív biztonságérzetét valószínűleg rontó, nehéz döntését a képviselő-testületnek. 

Az gondolom mindenki előtt ismert, hogy az energiaköltségek Európa szerte megemelkedtek. A lakosság nagy része az állami rezsivédelmi intézkedések miatt talán nem is érzékeli – szerencsére – az energiaárak növekedését közvetlenül a havi számlákban. A piaci fogyasztók, így sajnos az önkormányzatok is ki vannak téve az árak jelentős emelkedésének és ingadozásának. Első lépésben Zsombó Nagyközség Önkormányzatát és intézményeit október 1-jétől érintette a gáz árának a változása. Egy m3 gáz azóta körülbelül 1500 Ft-ba kerül, ami nagyjából 14-szerese a rezsivédett lakossági árnak, és duplája az átlagfogyasztáson felüli lakossági árnak. Ez azt eredményezte, hogy néhány millióról több tíz millió forintra növelte volna a fűtési költségeinket. Emiatt jelentős energiamegtakarítási intézkedéseket vezettünk be (hőmérséklet csökkentések, nyitvatartás korlátozások, munkaidő átszervezés, igazgatási szünetek), amelyekről korábban már írtunk.
Az elektromos áram beszerzésével kapcsolatos szerződésünk évfordulóval járt le. Kikerültünk először az egyetemes fogyasztói, majd a végső menedékes tarifából, amelyek mind áremelést jelentettek, és a fogyasztás nagyságrendje miatt közbeszerzést kellett lefolytatnunk az áram beszerzésére, amelyet praktikus okok miatt többen, a homokháti önkormányzatokkal közösen elvégeztünk. Közben - decemberben - az Állam és a tulajdonában lévő szolgáltató, az MVM előállt egy váltó fix tarifával azon önkormányzatok részére, akik ezt az árambeszerzést nem folytatták le. Ez a tarifa is jelentősen magasabb a korábbi áraknál (közvilágítás esetében 163,874 Ft/kWh, egyéb célra 196,014 Ft/kWh nettó áramdíj, amihez a rendszerhasználati díj, az adók és egyéb apróságok adódnak hozzá). Hogy a nagyságrendet érzékelni lehessen, a lakossági rezsivédett díjakkal összehasonlítva (38Ft/kWh az átlagfogyasztásig, 70 Ft/kWh az átlagfogyasztás felett) a bruttó 261 Ft/kWh közvilágítási áramdíjat, a 7-szerese, az átlagfogyasztás feletti árnak pedig 3,7-szerese. A számításainkhoz ezt a központi tarifát tudjuk használni, mert a beszerzett és szerződött áramdíjunk a tőzsdei árhoz indexált. Így a pontos összegét minden hónapban utólag tudjuk meg. A jelenlegi tőzsdei árakból úgy tűnik, hogy valamivel jobban járunk, mint a fix tartifa igénybevétele esetén történne. Sajnos ez változhat év közben, legfőképpen az európai energiaárak, szankciók, kereslet – kínálat hatására. 
Az áram árának emelkedése azt eredményezte, hogy a közvilágításra (a karbantartással együtt) elköltött 2020. évi 8,5 millió Ft, 2021. évi 9,5 millió Ft, várhatóan 2023-ban már 35 millió Ft körül alakulna. Ez az emelkedés, és az intézmények jelentős energiaköltség emelkedése arra kényszerítette a képviselő-testületet, hogy átgondolja a közvilágítással kapcsolatos megtakarítási lehetőségeket is. Ennek három iránya lehet a közvilágított terület csökkentésén túl, ami szóba sem került. 
1. Az egyik a korszerűsítés LED-es fényforrásokra, amely napirenden van előkészítési szakaszban. Egyébként a legfőbb korlátja, hogy a négy éves karbantartási szerződésünk lejártáig még közel két év van hátra. Másik nehézsége a sok tíz millió forintos beruházás finanszírozása. Ezek a tényezők nehezítik, de meg nem akadályozzák a korszerűsítést. 
2. Abban az időszakban, amikor legkevésbé tartózkodnak az emberek az utcákon, lekapcsolni a közvilágítást. Ez az időszak a 0 óra és a 4 óra közötti, ami az elektromos energiaellátás szempontjából egy alállomáson lévő települések megegyezésén kell hogy alapuljon a közös vezérlőjel miatt. Az időszak kijelölésének a fő szempontja pedig az, hogy az utolsó busszal hazaérkezők (Zsombó esetében 23:15) is eljussanak haza a lekapcsolás előtt, és az első buszra indulók is közvilágítás mellett tudjanak eljutni a buszmegállókig. Erről az éjszakai lekapcsolásról döntött a képviselő-testület a december 15-i ülésen. Ennek az átfutási ideje 30-45 nap, amely mai tudomásom szerint január 30-án vagy az azt követő napokban történik meg. Ezzel a megtakarítási móddal kb. 10 millió Ft/év megtakarítást lehet elérni. Néhány Szeged környéki település ezt a megtakarítási módot választotta. Van, amely még hosszabb lekapcsolási időszakkal, van amelyik a település központi transzformátor körzet kivételével a település többi részén.
3. A megtakarítás másik formája, amely az előzővel kombinálható is, hogy nem komplett területeken kapcsolják le időszakokra a fényeket, hanem ritkítják a működő fényforrásokat. Ennek a számításait is elvégeztük két változatban. Az egyikben csak a nagyobb teljesítményű úgynevezett Na lámpatestekből ritkítanánk 51 db-ot, másik változatban az összes lámpatestből 126 db-ot kapcsolnánk ki. Ezek úgy lettek kiválasztva, hogy az eloszlás egyenletes legyen és a kereszteződések beláthatóságát ne érintsék. Ezzel a módszerrel a 2. pontban részletezett csökkenésen felül 3,5 – 6 millió Ft éves megtakarítás érhető el. Erre már nem is tettem javaslatot a képviselő-testületnek, mert közben döntött az Állam a településünknek nyújtandó többlettámogatásról, amely 7,65 millió Ft, amely fedezi ennek a megtakarításnak a költségét.
 
Mindent összevetve, az éjszakai lekapcsolással elérendő megtakarítással és a kiegészítő állami támogatással együtt is, a korábbi évekhez képest körülbelül 10 millió Ft-tal romlik az önkormányzat pénzügyi kondíciója a közvilágítás várható költségei miatt. Ehhez sajnos még nagyobb mértékben hozzájárulnak az egyéb energia többletkiadások, ami nehezíti majd az önkormányzati feladatellátást, még úgy is, hogy további kiegészítő támogatásokat kapunk az Államtól az intézményi gyermekétkeztetésre és a bölcsőde üzemeltetésre is, összesen hozzávetőlegesen 20 millió Ft nagyságrendben. 
 
Kérem a Tisztelt Lakosság megértését és együttműködését az átmeneti időszakra az éjszakai lekapcsolásra kerülő közvilágítás miatt. Továbbá kérem, hogy ebben az átmeneti időszakban ne a szolgáltató hibabejelentő számát használják a közvilágítási hibák bejelentéséhez, hanem az önkormányzatot értesítsék a közvilágítási hibákról a 62/595-569 közvetlen számon vagy a 62/595-555 központi számon, illetve a titkarsag@zsombo.hu e-mailen. 
  
Tisztelettel:
Gyuris Zsolt
polgármester
 
Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak