Gyuris Zsolt polgármester

Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
2018. április

Korábbi számok »
Falugazdász tájékoztatója
Júliusi - augusztusi aktualitások

 

Az őstermelői igazolvány ügyintézésével kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolványok cseréje az elmúlt évben nagyrészt megtörtént. Az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatban ügyintézés csak akkor szükséges, ha a személyes adatokban , vagy ha a termőföld területek vonatkozásában változás történik, vagy megváltozik a bejelentett adatokhoz képest a termelés szerkezete. Ebben az esetben mindenképp szükséges, hogy a kártya alapú igazolványt elhozzák, ugyanis a kártya elektronikus felülírása csak az irodában lehetséges. Az egyéb szükséges dokumentációk nem változtak , a tudnivalók az előző számokban szerepelnek.

.A 2016-os területalapú támogatásokkal kapcsolatos információk :

A 2016. évi támogatási összegek kifizetése június 30-ig nem minden termelőnél történt meg, ez ügyben érdeklődni a 62/814-900-as telefonszámon lehet.

            A 2017. évi támogatási kérelmekkel kapcsolatos információk

 A kérelmek módosítására, valamint a másodvetések bejelentésére úgy, mint az előző években a másodvetés időpontjától számított 15 napon belül kell, de legkésőbb az ellenőrzés megkezdéséig lesz lehetőség.

A termeléshez kötött növényalapú ( zöldség ,  pillangós szálas növények (lucerna )) támogatást igénylő gazdáknak Gazdálkodási naplót kell majd vezetniük, melynek a pontos formátuma nálam beszerezhető , az érintett gazdákat kérem , érdeklődjenek.

A termeléshez kötött gyümölcstámogatást igénylő gazdáknak a tavalyi évhez hasonlóan a NÉBIH Földművelésügyi Osztálya  a Hatósági Bizonyítványt állít ki , mely igazolja az adott gyümölcsös kiegészítő támogatásra való jogosultságát. Amennyiben ügyintézés szükséges, úgy az érintett termelőket keresni fogom.

A termeléshez kötött zöldségtámogatást igénylő gazdák esetében , ahol a másodvetés után kérjük a kiegészítő támogatást , a másodvetés bejelentésének július 15-ig meg kell történnie.

Amennyiben a termelőt elemi kár éri( jégeső , viharkár…) és a Kárenyhítési Rendszer tagja, úgy a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül a káreseményt be kell jelenteni az MVH elektronikus felületén. A 15 napos határidő jogvesztő !

Egyéb részletekről kérem, a helyszínen érdeklődjenek.

 

            Az Agrárkamarai tagdíjbevallás határideje június 1 és július 15 között van lehetőség.

Július 15-től 31-ig ha késedelmesen készítjük el a tagdíjbevallást, a fizetendő tagdíj 10 %-ának megfelelő szankciót fognak alkalmazni. Július 31 után a NAV adatok alapján a Kamara fogja megállapítani a szankciót is tartalmazó tagdíjat, mely nem fizetés esetén köztartozásnak minősül , és behajtható lesz.

A tagdíjbevalláshoz  az előző évi árbevételre , valamint a támogatások összegére lesz szükség.( Adóbevallásban szereplő adatok ) A tagdíjbevallás kizárólag elektronikus úton készíthető el a NAK honlapján megtalálható felületen az e irodában.

A falugazdász irodában nálam ez a folyamat kb. 5 percet vesz igénybe, ezért az a kérésem, hogy aki velem szeretné a tagdíjbevallását elkészíttetni, mihamarabb jelentkezzen.

A tagdíjat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára banki átutalással, illetve a bevallás során igényelt, egyedi azonosítóval ellátott csekken lehet megfizetni.( Ezt a csekket postai úton fogják megkapni )

Átutaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a kamarai tag kamarai regisztrációs számát, továbbá adószámát vagy adóazonosítóját.

A jellemzőbb tagdíj kategóriák a 2016. évi árbevétel függvényében:

I. kategória                0  -  600.000 Ft                      A fizetendő tagdíj mértéke    2.000 Ft.

Ebben az esetben nem kell tagdíjbevallást készíteni, a tagdíjat banki átutalással, vagy postai úton csekken is be lehet fizetni.

II. kategória             600.000 Ft  -  4.000.000 Ft    A fizetendő tagdíj mértéke :  5.000 Ft

Ebben az esetben már tagdíjbevallást kell készíteni az Agrárkamara elektronikus felületén, melyet vagy az egyéni jelszóval készíthetnek el, vagy a falugazdász irodában az új informatikai rendszeren keresztül (SAP rendszer ) lehet benyújtani a bevallást.

III. kategória             4.000.000 Ft  -  10.000.000 Ft           A fizetendő tagdíj mértéke:   10.000 Ft

A többi kategóriát nem részletezem, az elektronikus bevallás felületen az árbevétel megadásával automatikusan kiszámítja a rendszer a fizetendő tagdíj mértékét.

A nyár folyamán többször leszek majd szabadságon, kérem, figyeljék a kiírásokat.

Az aktuális pályázati lehetőségek  a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Szavazás
Partnerek
Felugró ablak