Gyuris Zsolt polgármester

Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Zsombói Hírmondó 2019. 09. hó

Korábbi számok »
Ipolynyék

2015. június 4-én a nemzeti összetartozás napján testvértelepülési megállapodást kötött Zsombó a Felvidéki (Szlovákia) Ipolynyék (szlovákul Vinica, korábban Nekyje) községgel. A szerződés megnyitható a kapcsolódó dokumentumokból.

http://www.vinica.sk/

"Talán nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy a nyéki az egész Ipoly mente legnagyobb szőlőhegye. Ha a folyó mentén autózunk, nem érintjük Ipolynyéket, de a mögötte emelkedő, kisebb parcellákra osztott, nyaralókkal és présházakkal tűzdelt dombok már az autóból szemet szúrnak. Az ilyen déli tájolású dűlőkre szőlő való, és ezt a helyiek már évszázadokkal ezelőtt észrevették. Vályi András a 18. század végén megjelent, Magyarországnak leírása című munkájából megtudhatjuk, hogy a nyéki borokra már akkor sem csak a szűk régióban volt kereslet. „... erdeik szépek, borok jó, és sok van, boraikat a Bánya Városokban, gabonájokat pedig B. Gyarmaton szokták el árúlni” – írja Vályi az akkor még különálló Alsó és Felső Nyékről."

Forrás:
Kőből épült a nyéki bor lakása - Veres István írása
http://ujszo.com/vasarnap/201523/riport/kobol-epult-a-nyeki-bor-lakasa

Néhány szemelvény Ipolynyék életéből:

Ipolynyék Pincefesztivál 2015.09.12

Ipolynyéki Pincefesztivál 2015 - Aftervideó

Kapcsolódó dokumentumok
Ipolynyék-Zsombó testvértelepülési megállapodás
1
Kapcsolódó videó
Nemzeti összetartozás napja összefoglaló – 2015. június 4.
Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Szavazás
Partnerek
Felugró ablak