Gyuris Zsolt polgármester

Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
Zsombói Hírmondó 2019. 09. hó

Korábbi számok »
Testvértelepülésünk

Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak, ...ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségesig mívelni kötelesség.”

Kölcsey Ferenc

2006-ban a választás után tudatosult a Képviselő-testületben, hogy Zsombónak nincs élő testvértelepülési kapcsolata.

Minden magyar kötelessége és felelőssége, hogy nemzeti összetartozásunkat, kulturális sokszínűségünket erősítsük, óvjuk, ápoljuk. Mint európai település, fontos a gyökereink tudatosítása és védelme. Egyik legfontosabb eszköz ehhez - határon innen és túl -  élő magyarokkal való kapcsolatépítés és ápolás.

Célul tűzte ki a Képviselő-testület akkor, hogy először a székelyföldön Erdélyben, majd a Délvidéken, a Felvidéken később pedig egy nyugat-európai településsel testvértelepülési együttműködést kezdeményezzen.

2007-ben dr. Nagy Péter jegyző, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Dévai Szent Ferenc Alapítványának közreműködésével találta meg Zsombó számára a székelyföldi Erdély egyik gyöngyszemét, Gyergyóditró községhez tartozó Orotva falut.

A 2008. június 21-én megkötött együttműködés azzal a nemes szándékkal indult, hogy még jobban megismerje a két település lakossága egymás történelmét, hagyományait, szokásait és tovább erősítse a székely-magyar összetartozás sorsközösségét, s az egymás iránt érzett felelősségvállalást.

http://www.orotva.ro/

Az Orotvával kialakult több éves élő testvértelepülési kapcsolatot egy kis közösség folyamatosan ápolja. Ez a létszám évről évre változó, hiszen a megkötetett, jól működő barátságok újakat generálnak.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

2015. június 4-én a nemzeti összetartozás napján testvértelepülési megállapodást kötött Zsombó a Felvidéki (Szlovákia) Ipolynyék (szlovákul Vinica, korábban Nekyje) községgel. 

http://www.vinica.sk/

Megkeresték önkormányzatunkat Romániából a Bánságban, Temes megyében található Máriafölde (románul Teremia Mare) községből, a kapcsolatfelvételt követően 2015. májusában megtörtént az együttműködési megállapodás aláírása. 

A Zsombó iránt érkező megkereséseket örömmel vesszük, megtisztelő a szorványban, magyarok lakta települések érdeklődése, a felkínált baráti kapcsolat kiépítése, kulturális értékek megismerése és ápolása.

Gyuris Zsolt
polgármester

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Szavazás
Partnerek
Felugró ablak