Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
XIX. évf. 2. szám- augusztus

Korábbi számok »
Parlagfű szezon
Ahogy már a korábbi években megszokhatták, ezúton is szeretném felhívni a figyelmüket a parlagfű elleni védekezésre.

Az ürömlevelű parlagfű ellen történő védekezésminden földhasználó, növénytermesztő és földtulajdonos – beleértve a kiskertek tulajdonosait is kötelező feladata.

A kifejlődött növények legintenzívebb növekedési időszaka júniusra esik, így a pollen okozta allergiás tünetek elkerülése érdekében a korai védekezés (pl: kaszálás) különösen fontos.

A földhasználó köteles minden évjúnius 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, azaz október 31-igfolyamatosan fenntartani.

A parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban helyszíni ellenőrzést hivatalból vagy bejelentés alapján külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végzi.

Amennyiben a földhasználó a gyommentesítési kötelezettségének nem tett eleget, külterületen az ingatlanügyi hatóság a bizonyítási eszközöket további intézkedésre megküldi a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának.

A parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén külterületen a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály területi szerve, belterületen a jegyző rendeli el a közérdekű védekezést. A parlagfű elleni védekezést elrendelő határozatot hirdetmény útján is lehet közölni. A határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

A közérdekű védekezés elvégzése során a hatóság az érintett területre beléphet, ott a szükséges cselekményeket elvégezheti. A közérdekű védekezést a hatóság az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatja, illetve elvégezheti. Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának növényvédelmi bírságot kell kiszabnia azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A bírsága parlagfűvel fertőzött terület méretétől és a parlagfűvel való felületi borítottság mértékétől függően, bel- és külterületen egyaránt,5 millió forintig terjedhet.

Kérem a Tisztelt Lakosokat, rendszeres fűnyírással, kaszálással előzzék meg a parlagfű virágzását, segítsék ezzel allergiás embertársaink közérzetének javítását, mindannyiunk egészségének megóvását.

Vonatkozó jogszabályok:

  • az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény;
  • a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII.30.) Korm. rendelet;
  • az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet.

 

 

 

                                                                                     dr. Sziromi Márta

                                                                                            jegyző

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak