Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
XIX. évf. 3. szám- November

Korábbi számok »
Mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak tájékoztatás helyi iparűzési adóról
Nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelyük, telephelyük szerinti önkormányzati adóhatóság számára.
A nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon (NAV) keresztül elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

Részletek lent a cikkben

Értesítem a helyi iparűzési adó alanyait, hogy a Kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletével kívánja segíteni Önöket a gazdasági nehézségek közepette.

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. március 15-ei és a 2021. szeptember 15-ei adóelőlegük 50 százalékát kell az esedékességi időpontokban megfizetni. De ehhez a vállalkozóknak nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelyük, telephelyük szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

 A nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon (NAV) keresztül elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

Ez vonatkozik az őstermelőkre is, függetlenül attól, hogy ők egyéb adóügyekben nem kötelezettek elektronikus kapcsolattartásra.

A nyomtatvány - 21NYHIPA nyilatkozat - elérhető:

https://nav.gov.hu/nav/ado/egyeb/Nyilatkozat_HIPA_adoe20210125.html?fbclid=IwAR1hRlklhYgT0V4pMkKOHQjrRIMlE_HXFsvl789QhKKWbX_MrP73YamKxfA

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok?complex=false&textsearch=&x=52&y=16

 A NAV a nyilatkozatot továbbítja a nyilatkozatot tevő vállalkozó székhelye és a NAV-nál nyilvántartott telephelye(i) szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

Amennyiben azadózótelephelye a NAV-nál nincs bejelentve, akkor a NAV (mivel nem tud a telephelyről)nem továbbítja a nyilatkozatot a telephely szerinti önkormányzati adóhatósághoz,így az adózó nem jogosult az előleg kedvezményre a telephelyén. Emiatt nagyon fontos, hogy amennyiben még nem történt meg, a telephely adatait a NAV-nál be kell jelenteni.

A NAV a nyilatkozatot továbbítja a nyilatkozatot tevő vállalkozó székhelye és a NAV-nál nyilvántartott telephelye(i) szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

Az az adóalany, aki ezt az adókönnyítést igénybe kívánja venni, de nem rendelkezik ügyfélkapuval, annak a határidő előtt nyitnia kell. Ügyfélkaput bármelyik kormányablakban lehet nyitni, ott érdeklődjenek.

Azon KATA adóalanyokat, akik az iparűzési adóban a tételes adót választották (adót évi két egyenlő részletben fizetik) nem terheli elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség, automatikusan érvényesül a csökkentés.

Kérem tehát, hogy a Korm. rendeletben előírtak szerint szíveskedjenek a nyilatkozatot a NAV felé elektronikus úton benyújtani február 25-ig ahhoz, hogy a 2021. évi iparűzési adó előleg-kedvezményt érvényesíteni tudják.

 

                                                                                               Pálmai-Vadász Anna

                                                                                                 adóügyi ügyintéző

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak