Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
XX. évf. 6. szám

Korábbi számok »
Gépjárműadó - Állandó probléma
Állandósuló problémának tűnik, hogy az eladott járművekről az eladó fél nem értesíti az okmányirodát. Emiatt már sokezer forintnyi gépjárműadót kellett megfizettetnünk, pedig a jármű már nem is volt az adózó tulajdonában.
Ugye igazságtalannak tűnik? Pedig egy pici odafigyeléssel megelőzhető a probléma.

Tisztelt Adózók!

Állandósuló problémának tűnik, hogy az eladott járművekről az eladó fél nem értesíti az okmányirodát. Emiatt már sokezer forintnyi gépjárműadót kellett megfizettetnünk, pedig a jármű már nem is volt az adózó tulajdonában.

A Gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 2.§ (4) bekezdése előírja, hogy "Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a korábbi tulajdonos (átruházó) a külön jogszabályban meghatározott módon bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (a szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjával nem minősül adóalanynak.

Ebből következik egyrészt, hogy amennyiben a jármű nem forgalomból kivont állapotban kerül értékesítésre, a gépjárműadót egész évben az fizeti, aki az év első napján a tulajdonosa (vagy ha be van jegyezve, az üzembentartója).
Másrészt, az adásvételi szerződést az eladónak is be kell juttatnia az okmányirodához. Ennek a legpraktikusabb módja, az okmányirodán történő bemutatás. Ekkor azt lemásolják, és dátummal, pecséttel, aláírással igazolják az átvételt. Kivételes esetben megoldást jelenthet a szerződés egy másolati példányának postázása is, bár így nincs egyértelmű biztosíték arra, hogy megérkezik, és fel is dolgozzák.

A fent említett külön jogszabály a 35/2000. BM. rendelet, mely a megjelenése óta tartalmazza az eladó fél bejelentési kötelezettségét!

A jogszabályi kötelezettségen túl azonban praktius oka is van, hogy ne bízzunk abban, hogy majd a vevő bejelenti az adásvétel tényét. Ha mindkét fél elmulasztja, akkor a jármű adóját továbbra is az eladó fél köteles viselni, és csak magánemberként követelheti az új tulajdonoson.

Többen hivatkoztak arra, hogy kényelmetlenül érzik magukat e kötelezettég miatt. Képzeljék el, mennyire kényelmetlen egy olyan jármű után adót fizetni, ami már másé.

Kérem, fokozottan tartsák be ezt a szabályt mindazok, akik beszámíttatják régi autójukat, vagy autókereskedőnek adják el. A kereskedőnek nem érdeke átíratni a járművet, mivel 2004. óta nincs adófizetési mentességük! Lehet, hogy a kereskedő majd mindent elintéz, de sajnos az a tapasztalat, hogy sokszor mégsem.

 

Tisztelettel:
                    Polgármesteri Hivatal Adóiroda

Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Partnerek
Felugró ablak