Gyuris Zsolt
polgármester

Zsombó nagyközség valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével....

Zsombói Hírmondó
XIX. évf. 1. szám- Február

Korábbi számok »
A szűrések életeket menthetnek!
A rosszindulatú daganatokat összefoglaló néven ráknak nevezzük és hazánkban évente több mint 30000 ember halálát okozzák. A rákok egy része azonban gyógyítható. Minél hamarabb észrevesszük és diagnosztizáljuk őket, annál nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A rákok egy ideig nem okoznak sem panaszt, sem tünetet, azaz rejtve maradnak testünkben.

A szűrővizsgálatok olyan módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel felismerhetők a rejtett daganatok, így időt nyerve esélyt adhatnak a teljes gyógyulásra is. A különböző típusú rákok általában egy adott életkorban jelennek meg leggyakrabban, ezért a szűrővizsgálatukat ebben az adott életkorban célszerű elvégezni, amit rendszeresen, évente vagy kétévente meg kell ismételni. Léteznek egyéni kezdeményezésű (alkalomszerű) és országosan szervezett népegészségügyi szűrések is. Az életkorhoz kötött népegészségügyi szűrésekre az érintettek személyre szóló meghívót kapnak:
- 50-70 éves nők és férfiak kétévente székletvérvizsgálatra (vastagbélrák szűrés),
- 40-65 éves nők kétévente mammográfiára (emlőrák szűrés),
- 25-65 éves nők háromévente méhnyak sejtvizsgálatra, citológiára (méhnyakrák szűrés).
Kapcsolódó dokumentumok
Videók
Dokumentumok
Örökség-Kultúra
Fejlesztések
Szavazás
Partnerek
Felugró ablak